ΜΟΥΣΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Αιγίου, που αποδίδεται στο Γερμανό αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ και έχει κτιστεί το 1890.Το κτίριο είναι θαυμάσιας αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο που πλαισιωνόταν από τα καταστήματα της αγοράς. Από το 1983 έχει παραχωρηθεί στο ΥΠΠΟ για την ίδρυση του Μουσείου. 

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1994. Μετά το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κτίριο, καθώς και μέρος των ευρημάτων υπέστησαν ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999, μετά την επισκευή των ζημιών. Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του αιθρίου.

Υπηρεσιακή Μονάδα:

ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αγ. Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου 3, Τ.Κ. 25100, Αίγιο (Νομός Αχαΐας)

Τηλέφωνο: +30 26910 21517Φαξ: 2691061313 Email: stepka@culture.gr 

δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου

Iδρύθηκε το 1994 από τη Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο περίπου διακοσίων ετών, που έχει συνδεθεί με την ιστορική οικογένεια Ανδρέα Λόντου. Άρχισε την λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1998.

Στο ισόγειο λειτουργεί το Λαογραφικό και στον Α' όροφο το Ιστορικό Μουσείο, που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους.

Τα εκθέματα του, προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές των Αιγιωτών (οικογενειακά κειμήλια).

Το λαογραφικό υλικό είναι πλούσιο και αξιόλογο, κατανεμημένο κατά ενότητες σε τέσσερις αίθουσες και περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, έπιπλα, ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και οικομηχανές υπαίθρου, αντικείμενα από την αγροτική και ποιμενική ζωή, αργαλειούς, υφαντά και διάφορα εργαλεία υφαντικής κα.

Το ιστορικό υλικό επίσης είναι σημαντικό (με ιδιαίτερης ιστορικής αξίας εκθέματα) κατανεμημένο σε έξι αίθουσες, με βάση τον ιστορικό άξονα από την Τουρκοκρατία έως το 1950. Περιλαμβάνονται όπλα, ενδυμασίες, κοσμήματα της εποχήςτου 1821, νομίσματα, πίνακες, φωτογραφίες ιστορικές, έγγραφα, παράσημα, πολεμικό υλικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κα. 

Το Μουσείο διακρίνεται για τον τοπικό του χαρακτήρα. Είναι ένα τοπικό μουσείο που αποσκοπεί στην αναδείξη της ιστορίας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Αιγίου, κατοίκων και οικογεννειών που συνετέλεσαν στην δημιουγρία του.

Επίσης λειτουργεί και Αναγνωστήριο - Βιβλιοθήκη με ιστορικού και Λαογραφικού χαρακτήρα έργα, αίθουσες εκθέσεων Μ. Ασίας, ενώ μια αίθουσα περιλαμβάνει έπιπλα, σερβίτσια, πορτραίτα, καπέλα της Αστικής εποχής του Αιγίου (1900 - 1950)

Οδός Δεσποτοπούλων 2 Αίγιο. τηλ.: 26910-62106, -24377, -23848.

Email: laohistorymuseum@otenet.gr

http://www.laohistorymuseum.gr/

Ωράριο Λειτουργίας:

Καθημερινά 8:30 έως 13:30 (πλην Σαββάτου και Κυριακής)

Διοίκηση: Διοικείται από επταμελές συνβούλιο, (Τέσσερις πολίτες και τρείς αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι), που διορίζεται από τον Δήμο. 

Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος ή ο νόμιμος αντικαταστάτης του.

Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας

τηλ. 26960 29040 / 26960 23140

 

Αρχαία Αιγείρα

Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυληναϊκής πόλης, που λεγ'οταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.

Επίσης, εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της κλασικής- ελληνιστικής- ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δυο Ναοί και το Γυμνάσιο. Σχετικά πρόσφατα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ αιώνα.

Αρχαία Κερύνεια

Πλησίον του χωριού Μαμουσιά της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κερυνίτη, υπάρχουν τα λείψανα της πανάρχαιας πόλης Κερύνεια, που για μερικούς ερευνητές, υπήρξε η ακρόπολη της ιωνικής πόλης Ελίκη. Εκτός από τα τείχη της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το ελληνιστικό ηρώο, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα.

Αρχαία Ελίκη

Τα ίχνη της αρχαίας πόλης έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε στη διάρκεια ενός τρομακτικού σεισμού στη διάρκεια του 373 π.Χ. και βυθίστηκε στη θάλασσα. Οι θρύλοι γύρω από τα απομεινάρια της αρχαίας Ελίκης θα σας μαγέψουν. Κάποιοι ψαράδες μάλιστα ισχυρίζονταν ότι όταν τα νερά ήταν ήσυχα, έβλεπαν στο βυθό τα ερείπια της πόλης.

Αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν κατά καιρούς μάταια αναζτήσει λύση στα νερά στο μήκος της παραλίας από Τρυπιά έως Νικολαίικα, ενώ οι έρευνες για την αρχαία Ελίκη, τώρα συνεχίζονται στην ξηρά.

Αρχαιότητες Αιγίου

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο: Θαλαμοειδείς τάφοι της Μυκηναϊκής Περιόδου σώζωνται και βρίσκονται στη θέση Καλλιθέα, πάνω από το Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Κτίσμα Κλασικής περιόδου:Τμήμα Δημοσίου Κτιρίου του 4ου π.Χ. αιώνα σώζεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Ρούβαλη.