ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΙΓΙΟΥ

Αρχαία Ελίκη

Τα ίχνη της αρχαίας πόλης έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε στη διάρκεια ενός τρομακτικού σεισμού στη διάρκεια του 373 π.Χ. και βυθίστηκε στη θάλασσα. Οι θρύλοι γύρω από τα απομεινάρια της αρχαίας Ελίκης θα σας μαγέψουν. Κάποιοι ψαράδες μάλιστα ισχυρίζονταν ότι όταν τα νερά ήταν ήσυχα, έβλεπαν στο βυθό τα ερείπια της πόλης.

Αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν κατά καιρούς μάταια αναζτήσει λύση στα νερά στο μήκος της παραλίας από Τρυπιά έως Νικολαίικα, ενώ οι έρευνες για την αρχαία Ελίκη, τώρα συνεχίζονται στην ξηρά.

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο: Θαλαμοειδείς τάφοι της Μυκηναϊκής Περιόδου σώζωνται και βρίσκονται στη θέση Καλλιθέα, πάνω από το Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Κτίσμα Κλασικής περιόδου:Τμήμα Δημοσίου Κτιρίου του 4ου π.Χ. αιώνα σώζεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Ρούβαλη.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ιερά Μονή Ταξιαρχών του Οσίου Λεοντίου

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Αίγιο. Ιδρυτής της υπήρξε ο Όσιος Λεόντιος, που ασκήτεψε σε σκήτη στον απότομο βράχο του Κλωκού και σε ύψος 500 μέτρων, όπου με την πάροδο του χρόνου και την προσέλευση πιστών χτίστηκε το Παλαιομονάστηρο του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μάλλον το 10ο αιώνα. Αργότερα και μετά την πυρκαγιά του 1621, η Μονή ξαναχτίστηκε σε πιο προσιτή θέση και καταστράφηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1772.

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, προσέφερε ανεκτίμητες και ανυπολόγιστες υπηρεσίες, μια εκ των οποίων ήταν η χρησιμοποίησή της ως νοσοκομείο.

Στη Μονή φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου(Τεμάχια Τιμίου Ξύλου, Χλαμύδας, Ακάνθινου Στεφάνου, Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο). Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

Παναγία Τρυπητή Αιγίου

Στην παραλία του Αιγίου και άνω του παλιού εργοστασίου της ξακουστής Χαρτοποιίας, σκαρφαλωμένη σ'ένα βράχο, βρίσκεταιη εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή, είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακρυά σα μια ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Εκτός από  την εικόνα της Παναγίας, στο Ναό φυλάσσεται και η μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εικόνα του Αγ. Γεωργίου. Έργο αγνώστου, αναπαριστά τον Άγιο πεζό και όχι έφιππο, όπως συνηθίζεται.

Στην είσοδο του Ναού, αναβλύζει από τα σπλάχνα του βράχου μια μικρή πηγή που στάζει λιγοστό ιαματικό νερό (Αγίασμα)και έχει στην πρόσοψη την επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ", η οποία ως γνωστόν διαβάζεται και αντιθέτως. Η πολιούχος του  Αιγίου γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.