ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΙΓΙΟ:Η πρωτεύουσα του Δήμου Αιγιάλειας

Το Αίγιο, είναι μια πόλη ιστορική και σύγχρονη, μια πόλη μουσείο μνήμης και ανάμνησης της κοσμοπολίτικης ιστορίας της, μια πόλη γεμάτη ένταση μυρωδιές και εικόνες που  πρέπει να την γνωρίσετε.

Το Αίγιο είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Αχαΐας και πρωτεύουσα του Δήμου Αιγιάλειας. Αποτελεί μια πόλη σύγχρονη και εμπορική, η οικονομική της βάση ωστόσο στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή.

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο το  Αίγιο με τη σταφίδα. Για αιώνες η οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης ακολουθούσε τους ρυθμούς του εμπορίου της σταφίδας. Οι μεγάλοι σταφιδέμποροι της εποχής δημιούργησαν την ταυτότητα που έχει το Αίγιο σήμερα.

Από Αρχιτεκτονικής άποψης το Αίγιο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Νεοκλασικά και αρχοντικά κοσμήματα της Αρχιτεκτονικής δεσπόζουν σχεδόν σε κάθε δρόμο της πόλης (αρχοντικό Παναγιωτοπούλων, το αρχοντικό του Γ.Σ Μεσσηνέζη, το κτήριο του Γάτειου κληροδοτήματος, το αρχοντικό του Αριστείδη Γεωργίου -το σημερινό Δημαρχείο- και οι παλιές σταφιδαποθήκες στην παραλία του Αιγίου), που σήμερα στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής υψηλού επιπέδου.

Εξαιρετικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα που συνδυάζονται άριστα με τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Το Αίγιο είναι μια πόλη που χρονολογείται περίπου στα 4.000 χρόνια.

Τα ευρήματα από την αρχαιότητα διάσπαρτα γύρω από την πόλη μαρτυρούν την ηλικία της...

Έργα πραγματικά μεγάλης αξίας στεγάζονται στο νεοκλασικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ού αιώνα και είναι ένα από τα κτίρια μνημεία που άφησε στην Ελλάδα ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας Ε.Τσίλλερ.

Την ιστορία της πρωτεύουσας του Δήμου Αιγιάλειας δεν χρειάζεται να την διηγηθεί κανείς, την ανακαλύπτεις περπατώντας τους δρόμους της, εξερευνώντας τον φυσικό της πλούτο, δοκιμάζοντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της. Στο Αίγιο κάθε δρόμος, κάθε στενό έχει τη δικιά του ιστορία.

 Έτσι καταλαβαίνεις ότι το Αίγιο έχει μακρά πορεία στο χρόνο που το καθιστά μια πόλη των αισθήσεων, μια πόλη των εικόνων, μια πόλη των ασεβών πόθων.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ -ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αρχαία Αιγείρα

Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυληναϊκής πόλης, που λεγ'οταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.

Επίσης, εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της κλασικής- ελληνιστικής- ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δυο Ναοί και το Γυμνάσιο. Σχετικά πρόσφατα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ αιώνα.

Αρχαία Κερύνεια

Πλησίον του χωριού Μαμουσιά της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κερυνίτη, υπάρχουν τα λείψανα της πανάρχαιας πόλης Κερύνεια, που για μερικούς ερευνητές, υπήρξε η ακρόπολη της ιωνικής πόλης Ελίκη. Εκτός από τα τείχη της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το ελληνιστικό ηρώο, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα.

Αρχαία Ελίκη

Τα ίχνη της αρχαίας πόλης έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε στη διάρκεια ενός τρομακτικού σεισμού στη διάρκεια του 373 π.Χ. και βυθίστηκε στη θάλασσα. Οι θρύλοι γύρω από τα απομεινάρια της αρχαίας Ελίκης θα σας μαγέψουν. Κάποιοι ψαράδες μάλιστα ισχυρίζονταν ότι όταν τα νερά ήταν ήσυχα, έβλεπαν στο βυθό τα ερείπια της πόλης.

Αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν κατά καιρούς μάταια αναζτήσει λύση στα νερά στο μήκος της παραλίας από Τρυπιά έως Νικολαίικα, ενώ οι έρευνες για την αρχαία Ελίκη, τώρα συνεχίζονται στην ξηρά.

Αρχαιότητες Αιγίου

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο: Θαλαμοειδείς τάφοι της Μυκηναϊκής Περιόδου σώζωνται και βρίσκονται στη θέση Καλλιθέα, πάνω από το Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Κτίσμα Κλασικής περιόδου:Τμήμα Δημοσίου Κτιρίου του 4ου π.Χ. αιώνα σώζεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Ρούβαλη.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας

Βρίσκεται στο Σαλμένικο, πλησίον του χωριού Πιτίτσα, μισή ώρα περίπου από την Πάτρα, μέσα σε ωραιότατο δάσος, κάυω από το Σαλμένικο, οπού υπήρχε φρούριο στις αρχές του 13ου αιώνα. Αρχικά, άνω του χωριού Πιτίτσα, υπήρχε ασκητήριο μέσα στα έλατα και εντός σπηλιάς, όπου υπάρχει και σήμερα η Εκκλησία της Αναλήψεως. Αργότερα, μάλλον το 1510, οι μοναχοί έχτισαν τη σημερινή Μονή, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1834, που θεωρήθηκε διαλυμένη. Δυό μοναχές όμως, το 1947, επανίδρυσαν το Μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Στο χωριό Βερίνο (σε υψόμετρο 800 μ.) της Δημοτικής Ενότητας Συμπολιτείας, υπάρχει γυναικείο Μοναστήρι. Πιθανολογείτα ιότι ιδρύθηκε κατά τον 14ο αιώνα.

Στις 17 Ιουλίου 1827, το Μοναστήρι πολιορκήθηκε από τον Αιγύπτιο εισβολέα Ιμπραήμ, οποίος μετά από ολοήμερη μάχη και αφού έχασε 350 στρατιώτες κατέλαβε τη Μονή, χωρίς όμως να την καταστρέψει. Στο Καθολικό της Μονής, σώζωνται μια τοιχογραφία βυζαντινής τεχνοτροπίας, μια ασημένια θήκη και λαγια λείψανα. Πανηγυρίζει 26 Σεπτεμβρίου και 8 Μαΐου.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Βουρών

Χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου Ναού, αφιερωμένου στη Θεά Γη, πλησίον του χωριού Τράπεζα, της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού. Το Μοναστήρι, που σήμερα είναι έρημο, θα πρέπει να ιδρύθηκε κατά τα τέλη του 14ου αιωνα.

Ιερά Μονή Ταξιαρχών του Οσίου Λεοντίου

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Αίγιο. Ιδρυτής της υπήρξε ο Όσιος Λεόντιος, που ασκήτεψε σε σκήτη στον απότομο βράχο του Κλωκού και σε ύψος 500 μέτρων, όπου με την πάροδο του χρόνου και την προσέλευση πιστών χτίστηκε το Παλαιομονάστηρο του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μάλλον το 10ο αιώνα. Αργότερα και μετά την πυρκαγιά του 1621, η Μονή ξαναχτίστηκε σε πιο προσιτή θέση και καταστράφηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1772.

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, προσέφερε ανεκτίμητες και ανυπολόγιστες υπηρεσίες, μια εκ των οποίων ήταν η χρησιμοποίησή της ως νοσοκομείο.

Στη Μονή φυλάσσονται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου(Τεμάχια Τιμίου Ξύλου, Χλαμύδας, Ακάνθινου Στεφάνου, Λίθοι από τον Πανάγιο Τάφο). Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου.

Ιερά Μονή Παναγίας Πεπελενίτσας

Βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Ταξιαρχών και πλησίον του χωριού Κουνινά της Δημοτικής Ενότητας Αιγιάλειας, με αρχική ονομασία "Ελπίς των Απηλπισμένων". Η προφορική παράδοση είχε διασώσειδυό εκδοχές για την ίδρυσή της. Κατά την πρώτη εκδοχή, ο Μονή χτίστηκε από τη μητέρα και την αδερφή του Οσίου Λεοντίου και κατά τη δεύτερη από την Ελένη Παλαιολογίνα- σύζυγο του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου ή την Ελένη Παλαιολογίνα- κόρη του Δεσπότη της Αχαΐας Θωμά Παλαιολόγου, που ονομαζόταν Μπέμπελ Ελενίτσα ή Μπέμπες Ελενίτσα και κατά παράφραση επικράτησε το Πεπελενίτσα. Τιμάται στις 15 Αυγούστου.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας

Αρχικά, περί τα τέλη του 16ου αιώνα περίπου, η Μονή βρισκόταν στη θέση Πορί ή Κολωνίτης, όπου, στο φυσικό κοίλωμα απότομου βράχου, δημιουργήθηκαν τα πρώτα ασκητήρια και διαμορφώθηκε ο Ναός των Αγίων Πάντων. Από τις αρχές του 18ου αιώνα, η Μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση και αγιογραφήθηκε ο ναΐσκος της το 1751. Στο Μοναστήρι φυλάσσονται πολλά άγια λείψανα, καθώς και σπάνια κειμήλια, όπως ένα Ευαγγέλιο του 1672.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

Παναγία Τρυπητή Αιγίου

Στην παραλία του Αιγίου και άνω του παλιού εργοστασίου της ξακουστής Χαρτοποιίας, σκαρφαλωμένη σ'ένα βράχο, βρίσκεταιη εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή, είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακρυά σα μια ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Εκτός από  την εικόνα της Παναγίας, στο Ναό φυλάσσεται και η μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εικόνα του Αγ. Γεωργίου. Έργο αγνώστου, αναπαριστά τον Άγιο πεζό και όχι έφιππο, όπως συνηθίζεται.

Στην είσοδο του Ναού, αναβλύζει από τα σπλάχνα του βράχου μια μικρή πηγή που στάζει λιγοστό ιαματικό νερό (Αγίασμα)και έχει στην πρόσοψη την επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ", η οποία ως γνωστόν διαβάζεται και αντιθέτως. Η πολιούχος του  Αιγίου γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

Άγιος Χαράλαμπος (Δ.Ε. Ακράτας)

Θεμελιώθηκε το 1903. Είναι τρίκλιτη Βασιλική μεγάλου μεγέθους με κλασικιστικά χαρακτηριστικά, επιβλητική στην όψη, η οποία ανατολικά απολήγει σε τρεις ημιεξαγωνικές αψίδες. Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται από τριμερές άνοιγμα στη δυτική όψη, που πλαισιώνεται από δύο τριώροφα κωδωνοστάσια. Τα αετώματα του κεντρικού κλίτους τονίζονται με ακροκέραμα. Η εκκλησία είναι έργο του αρχιτέκτονα Χρύσανθου Κανελλόπουλου.

Διατηρεί αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο. Έχει χαρακτηρισθεί ως νεώτερο μνημείο, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα και μαρτυρεί την καλλιτεχνική ακμή της Δημοτικής Ενότητας της Ακράτας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΕΘΙΜΑ- ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Νομού Αχαΐας είναι τα Ανθεστήρια του Δήμου Αιγίου, τα οποία αναβιώνουν μετά από πολλά χρόνια και αποτελούν έναν ύμνο στη φύση που κάθε Μάη οργιάζει και "αναλύεται" σε υπέροχα χρώματα και μυρωδιές. Άνθινα άρματα, εκδηλώσεις για το μύθο των λουλουδιών και φυσικά συναυλίες συνιστούν το τριήμερο των Ανθεστηρίων στην πόλη του Αιγίου.

Στο τέλος Ιουλίου με 20 Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ελικείων, τα οποία πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ελίκη που χάθηκε στο βυθό της θάλασσας. Το Αίγιο πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγία την Τρυπητή, με σειρά θρησκευτικών εκδηλώσεων για Χάρη της.

Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα έχει να παρουσιάσει και η Δημοτική Ενότητα Ερινεού. Κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές-αθλητικές εκδηλώσεις με την ονομασία Ρυπικά, από τις αρχαίες Ρύπες,  με τη συμμετοχή και παρουσίαση πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία Αιγειράτεια του Λαμπινού (Αιγών) και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι της περιοχής, όπου συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας, το Θεατρικό Εργαστήρι, η Φιλαρμονική, καθώς και το αθλητικό σωματείο της Δημοτικής Ενότητας "Η Θύελλα" με πολιτιστικές εκδηλώσεις διάρκειας 2 μηνών (1 Ιουλίου-31 Αυγούστου).

Γιορτή κρασιού διοργανώνεται κάθε χρόνο, στους Αμπελόκηπους το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Δημοτική Ενότητα τιμά τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου με διήμερο πανηγύρι, καθώς και όλους τους προστάτες των τοπικών διαμερισμάτων: Άγιους Ανάργυρους, Άγιους Αποστόλους, Άγιο Δημήτριο, Αγία Μαρίνα και Παναγία.

Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας έχει να επιδείξει την εξαιρετικής Φιλαρμονικής και το δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο "Αναγέννηση" (ιδρύθηκε το 1924). Στην Ακράτα δραστηριοποιείται και το πολιτιστικό Ίδρυμα Μάνου Χατζηδάκι- Νίκου Γκάτσου, με πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις και δράσεις. Το ίδρυμα στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο.

Το 1997 ξεκίνησε ένα πρωτότυπο και θεαματικό Καρναβάλι που το αγκάλιασε και το μορφοποίησε ο τοπικός Σύλλογος "Αναγέννηση". Πέρα από τη συνηθισμένη παρέλαση αρμάτων και τη λαμπαδηδρομία, η εκδήλωση κορυφώθηκε με το διασκεδαστικό παιχνίδι, το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, με ερωτήσεις, κουίζ και διαγωνισμούς μέσα στην αίθουσα της "Αναγέννησης". Από τότε το Ακρατικό Καρναβάλι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, με κέφι, με συμμετοχή μεγάλων και μικρών, δημοτών και επισκεπτών. Η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και το στηρίζουν πάντα ο Σύλλογος "Αναγέννηση" αλλά και ο Δήμος. Κάθε χρόνο περιβάλλεται από διάφορα πρωτότυπα δρώμενα(ζωγραφική στο δρόμο, διαγωνισμοί πληρωμάτων κ.α). Δε λείπει ο έντονος ανταγωνισμός που διανθίζει το Καρναβάλι με "αψιμαχίες" και διασκεδαστικές καταστάσεις.

Η Δημοτική Ενότητα Ακράτας πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου ανήμερα του προστάτη της Ακράτας Αγίου Χαραλάμπους.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Φαράγγι Βουραϊκού

Ο μύθος λέει ότι το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι δημιούργημα του Ηρακλή, ο οποίος τράβηξε μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση Πόρτες κόβοντας στα δυό το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φθάσει κατ' άλλους στον Ευρυσθέα, κατ' άλλους στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν Ερασίνο.

Άλλο όμως ο μύθος και άλλο ο νόμος της φύσης που δίνει στο μοναδικό αυτό φαινόμενο αξεπέραστη ομορφιά και στην περιοχή χιλιάδες τουρίστες.

Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή  γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της αναζήτησαν διέξοδο προς τη θάλασσα και έπλασαν το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι το οποίο αργότερα παραδόθηκε στην ορμή του ομώνυμου ποταμού που το βαθαίνει χρόνια τώρα με τρόπο που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος γλύφτης.

Το φαράγγι  του Βουραϊκού ξεκινά 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού σε υψόμετρο 730 μέτρων και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων για να καταλήξει στο χωριό Διακοπτό.

Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η πλούσια εναλλασόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες φτιάχνουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα.

Αυτό το απροσπέλαστο μέρος, το δάμασε με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικοτητά του, η τεχνολογία στις 10 Μαρτίου του 1896, όταν άρχισε το ταξίδι του ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1889 οπότε και άρχισε να κατασκευάζεται το έργο. Το κόστος του έφτασε τα 3.900.000 χρυσές δραχμές. Το τρενάκι συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο χαρίζοντας υπέροχες στιγμές στους επιβάτες ξεκινώντας από το Διακοπτό και περνώντας από κροκαλοπαγή πετρώματα που προκαλούν ρίγη και δέος, μέσα από γέφυρες και σήραγγες, αλλά και από μέρη όπου η γαλήνη απλώνεται κάτω από το αργόσυρτο αγκομαχητό του Οδοντωτού.

Λίμνη Τσιβλού

Είναι ίσως μία από τις πιο υπέροχες εκπλήξεις στο ορεινό τοπίο της Αχαΐας, η αλπική λίμνη του Τσιβλού, που με την αναπάντεχη παρουσία της συναγωνίζεται και σχεδόν ξεπερνά σε ομορφιά το περίφημο ελατόδασος της Ζαρούχλας το οποίο περιβάλει με πράσινα "τσίνορα" το βαθύ της μπλε.

Η Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο.

Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που... γουργουρίζει ακόμα και σήμερα δίπλα της.

Βράχος Ευροστίνας

Ο βράχος αυτός είναι του όρους Εβροστίνα που χωρίζει τους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας. Κάτω από το βράχο περνάει η υδροδότηση της Αρχαίας πόλης της Αιγείρας. Το ύψος του είναι πάνω από 500 μέτρα.

Δάσος Περιθωρίου- Ζαρούχλας

Το δάσος είναι ενοποιημένο με το δάσος της Ζαρούχλας και είναι το μεγαλύτερο του Νομού Αχαΐας, με μαύρη πεύκη, έλατα και καστανιές. Ξεκινά από τη Σελιάνα και απλώνεται έως Σαραντάπηχο, Περιθώρι, Ταρσό, Ζαρούχλα και Αγία Βαρβάρα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από την Αιγείρα ως το Λαμπίρι, η θάλασσα και οι παραλίες έχουν λίγο-πολύ κοινά χαρακτηριστικά.

Νερά δροσερά. πεντακάθαρα, με βάθος και ενδιαφέροντα βυθό για τους λάτρεις του είδους.

Από βότσαλο και αμμοβότσαλο, οι παραλίες έχουν μέσο πλάτος 3-5 μέτρα.

Αν θελήσετε ίσκιο, θα τον βρείτε στα δέντρα (κυρίως αλμυρίκια) που ρίχνουν τη σκιά τους στην παραλία.

Κι αν θελήσετε απολαύσεις για τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να τις βρείτε αμέσως, στα ταβερνάκια που βρίσκονται 2 βήματα κοντά σας.

Οι παραλίες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στο δήμο είναι οι: Αιγείρας, Οικονομαιίκων- Μαυρεντίου, Ακράτας, Ποροβίτσας, Κρυονερίου, Πλατάνου, Τράπεζας, Διακοπτού, Ελαιώνα, Ροδιάς, Νικολαιίκων, Βαλιμιτίκων, Τεμένης, Διγελιωτίκων, Άκολης, Σελιανιτίκων, Λόμπου και Λαμπιρίου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

TREKKING

Λίμνη Τσιβλού

Η διαδρομή που περιτρέχει τη μικρή αλλά πανέμορφη λίμνη, σε υψόμετρο 700 μέτρων είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 2 ώρες.

Περιστέρα- Ύδατα Στυγός

Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Περιστέρα ή Σόλος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. κοντά στη Λίμνη Τσιβλού. Αρχικά ακολουθούμε ένα δασικό δρόμο που περνάει μέσα από δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε από μονοπάτι που καταλήγει στον καταρράκτη των Υδάτων Στυγός.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Αν φλερτάρετε με το χόμπι που συνδυάζει την εκδρομή με παρατήρηση πουλιών σε τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο Δήμος Αιγιάλειας είναι μια αφορμή όχι για μια τέτοια εξόρμηση.

Η Αλύκη του Αιγίου είναι σημαντική για διερχόμενα είδη, όπως ο λευκοτσικνιάς(Ergetta garzetta), ο πορφυροτσικνιάς(Adrea purpurea), η χαλκόκοτα(Plegadis falcinellus), η χουλιαρομύτα(Platalea leukorodia), το φοινικόπτερο(Phoenicopterus ruber), ο καλαμοκανάς(Himantopus himantopus), ο μαχητής(Philomachus pugnax), ο λασπότρυγγας(Tringa glareola) και ο μαυροκεφαλος γλάρος(Larus melanocephalus).

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ- ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Αν θέλετε να νοιώσετε -έστω και λίγο- Ρομπέν των Δασών, η καλύτερη επιλογή είναι το άθλημα της τοξοβολίας. Μπορείτε να την απολαύσετε, να εκπαιδευτείτε και να διασκεδάσετε στους χώρους δραστηριοτήτων σε φυσικό περιβάλλον, κάτω από πανύψηλα δέντρα και με τη συντροφιά των ποταμών.

Ο Αθλητικός Σκοπευτικός Όμιλος Αιγίου ιδρύθηκε από ανθρώπους που τους αρέσει να "στοχεύουν" ψηλά.

ΚΥΝΗΓΙ

Η χαρά του κυνηγιού είναι η Αχαΐα, καθώς υπάρχει μεγάλη γκάμα θηραμάτων, από λαγούς, πέρδικες, αγριογούρουνα, τρυγόνια, φάσσες, ορτύκια και τσίχλες μέχρι μπεκάτσες, κότσυφες, μπεκατσίνια, καλιμάνια αλλά και υδροβιακά είδη, η Πανίδα του Δήμου είναι πλουσιοπάροχη.

Η κυνηγετική περίοδος διαρκεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, με χρονικούς περιορισμούς όμως για το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και του αγριογούρουνου.

Στο Δήμο λειτουργούν τρεις κυνηγετικοί Σύλλογοι, των Καμαρών, του Αιγίου και της Ακράτας.

ΙΠΠΑΣΙΑ

Σύλλογος Φίλων Ίππων Ανατολικής Αιγιάλειας ο "Πήγασος"

Στο Δήμο, έχει αναπτύξει δραστηριότητα και ο παραδοσιακός Σύλλογος Φίλων Ίππων Ανατολικής Αιγιάλειας ο "Πήγασος".

Τα μέλη του συλλόγου διοργανώνουν εξορμήσεις και εκδρομές με άλογα. Διοργανώνουν όμως και παραδοσιακές ιπποδρομίες με τη συμμετοχή ιππέων και ίππων από όλη την Ελλάδα. Τα άλογα που προτιμούν τα μέλη του Συλλόγου, προέρχονται από ελληνικές ντόπιες φυλές. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται γίνεται για τη συντήρηση των Γιωργαλίδικων αλόγων, φυλής που κρατάει από πολύ παλιά χρόνια. Στους αγώνες που διοργανώνονται, συμμετέχουν κύρια αυτές οι φυλές.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Πούντα- Αγία Τριάδα

Η απογείωση της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο Δήμο Διακοπτού, πάνω από το χωριό Τράπεζα και πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον μεσαίωνα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΨΑΡΕΜΑ

Όσοι διαθέτετε σκάφη ή ακόμα και βαρκούλες ήλθατε στον ιδανικό τόπο. Πλήθος τα φυσικά λιμανάκια επιτρέπουν εξορμήσεις για ψάρεμα με πετονιά, παραγάδια και δίχτυα. Αλλά και από την παραλία, ειδικώς από Αιγείρα έως το Λαμπίρι, μπορείτε να ψαρέψετε με πετονιά. Τα νερά είναι αρκετά βαθιά, βοηθάει και το βότσαλο που υπάρχει στο βυθό, οπότε μπορείτε να απολαύσετε το χόμπι σας.

Η ίδια περιοχή θεωρείται παράδεισος για τους ψαροντουφεκάδες, λόγω του βάθους της θάλασσας αλλά και των βραχωδών σημείων που υπάρχουν.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Χάρη στην ύπαρξη αερίων ρευμάτων με επικρατούντες Β, ΒΑ ή ΒΔ ανέμους, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για να ανοίξετε πανιά.

Στο Δήμο Αιγιάλειας δραστηριοποιούνται ο Ιστιοπλοϊκός Ναυτικός Όμιλος Αιγίου(Ι.Ν.Ο.Α) και ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αιγίου "Ο Ποσειδών". Οι μικροί καπετάνιοι μπορούν να αθληθούν και να διασκεδάσουν μαθαίνοντας τα μυστικά της ιστιοπλοΐας.

WINDSURFING (ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ)

Για τους πεπειραμένους windsurfers ιδανική θεωρείται η πααραλία της Αλυκής στο Αίγιο, με δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους.

KITESURFING

Ιδανική περιοχή για kitesurfing είναι η Αλυκή Αιγίου, αλλά και το κορυφαίο αγαπημένο spot, η Μπούκα του Δήμου Ερινεού(όπου υπάρχει και η σχολή εκμάθησης kite surf.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Και εδώ, οι επιλογές σας είναι πλούσιες. Η παραλία της Παναγοπούλας δεν είναι γνωστλη μόνο για τα πεντακάθαρα νερά της, αλλά και ως τόπος συγκέντρωσης για όλους όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του βυθού της θάλασσας.

Σπάνιας ομορφιάς είναι και ο βυθός στο Δήμο Ερινεού, που εκτείνεται από τις εκβολές του ποταμού Φοίνικα μέχρι την Παναγοπούλα. Επιτρέπεται η λήψη υποβρύχιας φωτογραφίας και βίντεο.

Τέλος, μια ξεχωριστή καταδυτική εμπειρία, μπορεί να απολαύσει κανείς στη Λίμνη Τσιβλού.